Śniadanie jest lekkie i zdrowe aby organizm po zimie nabrał energii i chęci do szaleństw.
W mojej kuchni mrożonki goszczą bardzo często, zawsze po lecie moja zamrażarka pęka w szwach.
Niektórzy mówią że mrożone owoce czy warzywa są niedobre, według mnie nic bardziej mylnego.
Owoce i warzywa do mrożonek wybierane są w swoim szczytowym momencie, w sezonie kiedy mają najwięcej witamin a potem tak smakują po rozmrożeniu.
Dziś do zrobienia swojego śniadania użyłam produktów firmy Hortex, używam ich od lat i wiem że są najwyższej jakości.
Ale do rzeczy czyli jak przygotowałam swoje śniadanie?
Składniki: 2 porcje
- 2 szklanki płatków owsianych bio
- 2 szklanki napoju pomarańcza - brzoskwinia Hortex
- 450 g mrożonej mieszanki kompotowej Hortex - truskawki, czarna porzeczka, aronia, śliwki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka świeżych listków oregano
- 1/2 szklanki mrożonych malin Hortex
Przygotowanie śniadania:
- Płatki owsiane wsypałam do garnka, wlałam napój pomarańcza - brzoskwinia i wymieszałam, odstawiłam na 15 minut.
- Na patelni rozgrzałam masło klarowane i wrzuciłam zmrożone owoce mieszanki.
- Mieszałam minutę, nakryłam pokrywką i dusiłam 2 minuty.
- Skrobię wymieszałam z wodą.
- Potem zdjęłam pokrywkę a do masy owocowej wlałam skrobię, mieszając doprowadziłam do wrzenia.
- Gotowałam aż masa zgęstniała.
- Zdjęłam z ognia, dodałam miód i listki oregano.
- Maliny wyjęłam z zamrażarki chwilę wcześniej aby się rozmroziły.
- Płatki namoczone w napoju postawiłam na ogniu i lekko podgrzałam, aby nie były zimne - nie gotować!, nałożyłam do miseczek.
- Podałam płatki z frużeliną z owoców, posypałam malinami i szklanką czystka.
Smacznego.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.