Według autorki jest to: "Smażony kurczak na magicznym dywanie z chleba, cebuli i sumaku".Najlepsze danie jest z chlebem arabskim shrak ale idealne będzie też użycie tortilli lub pity.
Jest pysznie, jest aromatycznie, jest znakomicie.
Orientalny kurczak na cebuli - Musakhan.
Składniki:
- 8 kawałków kurczaka - udka bez pałek
- 2 łyżki oleju
- chleb shrak - u mnie 3 - 4 tortille
- 6 - 8 łyżek oliwy z oliwek
- 8 dużych cebul
- 125 ml bulionu z kury
- szczypta cukru pudru
- 8 - 10 łyżek sumaku
- jogurt do podania
- migdały do podania
- sałata do podania
Przygotowanie kurczaka w cebuli:
- Cebulę obrałam i pokroiłam w plastry.
- Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam pokrojoną cebulkę i gotowałam na wolnym ogniu przez 20 minut często mieszając.
- Gdy cebula zmiękła wlałam bulion, wymieszałam i dalej gotowałam.
- Dodałam cukier, wymieszałam, dodałam sumak i ponownie wymieszałam.
- Mieszankę cebulową dobrze jest przygotować dzień wcześniej i zamarynować kurczaka.
- Piekarnik rozgrzałam do 180 C z opcją góra/dół.
- Na oleju podsmażyłam kawałki kurczaka.
- Na dnie żeliwnej patelni - lub naczynia do zapiekania ułożyłam tortille a na nich wyłożyłam połowę masy cebulowej.
- Na cebuli wylądowały podsmażone kawałki kurczaka i przykryłam je pozostałą częścią cebuli.
- Odstawiłam patelnię na 30 minut.
- Wstawiłam potem patelnię do rozgrzanego piekarnika na 20 - 30 minut lub do momentu aż kurczak będzie miękki.
- Podałam z sałatą, jogurtem i migdałami.
- Tortille po upieczeniu są chrupiące, polane sosem z cebuli i kurczaka, są rewelacyjne.
Smacznego.
Przepis kuchni Orientu - Bahrajn
"Podróże małe i duże"
Pałac w Kurozwękach - woj. świętokrzyskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.