Zapraszam na przepyszne śniadanie.
Sos robi się szybko a potem zajada pyszne kanapki, zachęcam do spróbowania.
Kanapki, sos brokułowy, szynka i pomidory - śniadanie.
Składniki:
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 25 g masła
- 25 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 250 g brokuła ugotowanego
- sól morska
- pieprz czarny
Kanapki:
- 1/2 szklanki sosu brokułowego jw.
- 6 kromek pieczywa pełnoziarnistego
- 6 plastrów sera żółtego
- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- gałązki natki pietruszki
- 1 pomidor
Przygotowanie sosu:
- Porcja tutaj podana będzie na dwa razy albo można użyć sosu także do makaronu.
- Posiekałam czosnek, włożyłam do garnka, dodałam masło i podgrzewałam aż się rozpuściło.
- Teraz dodałam mąkę, zasmażyłam ją i wlewałam po trochu mleko, ciągle mieszając aby powstał beszamel.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowanego brokuła zmiksowałam i dodałam do beszamelu, wymieszałam.
Przygotowanie kanapek:
- Kromki chleba podgrzałam na suchej patelni, można je włożyć do tostera.
- Pomidora cieniutko pokroiłam.
- Na ciepłe kromki nałożyłam plastry sera, plastry szynki, nałożyłam po łyżce sosu brokułowego.
- Na wierzchu ułożyłam pomidora i udekorowałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Rytwianach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.