Moja dzisiejsza pasta to wariacje na temat hummusu czyli pasta z buraka z tahiną.
Jest taka dobra że warto zrobić więcej bo zajadać ją można łyżeczką.
Idealna będzie do pieczywa czy do warzyw, z makaronem też świetnie się nada.
Buraczkowa pasta - czyli hummus z buraka.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki sezamowej pasty tahini
- 1 średni upieczony burak ćwikłowy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- oliwa do skropienia
- czarnuszka do posypania
Przygotowanie pasty z buraków:
- Upiekłam buraki w folii w piekarniku nagrzanym do 200 C.
- Piekłam je przez 50 minut, ostudziłam, obrałam, pokroiłam na plastry i włożyłam do kielicha blendera.
- Dodałam osączoną ciecierzycę, posiekany czosnek i pastę tahini, zmiksowałam na gładką pastę.
- Na koniec dodałam sól, sok z cytryny i ponownie zmiksowałam.
- Przełożyłam na miseczkę, polałam oliwą i posypałam czarnuszką.
- Przechowuje się świetnie w lodówce do tygodnia.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jesień w zabytkowym Parku w Leśmierzu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.