W deserze tym dynia występuje w wersji słodkiej, z dość niecodziennym zestawem dodatków.
Zachęcam do wypróbowania tej egipskiej receptury.
Miałam dynię hokkaido jeszcze z ubiegłego sezonu i wykorzystanie jej w tym deserze to był strzał w dziesiątkę.
Deser z dyni z Egiptu.
- 1 nieduża dynia ok 1000 g
- 3 łyżki mąki pszennej T 650
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- garść orzechów
- garść rodzynków
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie deseru:
- Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Włożyłam dynię do garnka, wlałam 1/2 szklanki wody, dodałam cukier i gotowałam aż dynia zmiękła.
- Wyjęłam ją łyżką cedzakową z garnka, zostawiając płyn z gotowania.
- Dynię zmiksowałam na gładki mus.
- Dynię wyłożyłam na dno naczyniek do zapiekania - może to być jedno duże naczynie.
- Posypałam pure z dyni rodzynkami i orzechami.
- Masło rozpuściłam na patelni, wsypałam mąkę, zasmażyłam ją a potem wlałam ciepłe mleko ciągle mieszając aby nie zrobiły się grudki, zagotowałam.
- Dodałam wodę z gotowania dyni, wymieszałam.
- Na koniec dodałam miód i ponownie wymieszałam.
- Zalałam beszamelem pure z dyni w naczyńkach do zapiekania.
- Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół aż deser zrumienił się z wierzchu.
- Zajadać można na ciepło a także na zimno.
Smacznego.
Przepis kuchni egipskiej.
"Podróże małe i duże"
Spacerkiem po Łęczycy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.