Teraz częściej będę je przygotowywała.
To jest bardzo szybkie, pożywne i aromatyczne danie, przygotuje je każdy.
Makaron czekoladowy z kakaem od Wedel.
Zaczynamy gotowanie?
Makaron czekoladowy z kakao z kalmarami.
Składniki:
- 200 g czekoladowego makaronu wstęgi ozdobne z kakao
- 150 g pierścieni z kalmarów
- sól z ziołami prowansalskimi
- 50 ml oliwy
- 1 czerwona papryka
- biała część z małego pora
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 6 - 8 małych ogórków konserwowych pikantnych
Przygotowanie dania:
- Najpierw zamarynowałam kalmary czyli wymieszałam pierścienie w mieszance oliwy i soli prowansalskiej.
- Odstawiłam na minimum godzinę.
- Potem na oliwie z marynowania podsmażyłam pokrojoną w paseczki paprykę, pokrojonego w półplasterki pora i posiekany czosnek.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Smażyłam 3 minuty i wlałam sos rybny i sojowy, gotowałam 5 minut.
- Kalmary usmażyłam na odrobinie oliwy jakieś 3 - 5 minut, nie dłużej bo będą twarde.
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Ugotowany włożyłam na patelnię razem z kalmarami i wymieszałam.
- Podałam z pokrojonymi w plasterki ogórkami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac Arnolda Stillera w Łodzi |
4 komentarze
Wygląda bardzo egzotycznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania Reniu, pozdrawiam.
UsuńPrzyznam się szczerze, ze nigdy nie jadłam takiego typu makaronu.
OdpowiedzUsuńNa rynku jest pełno takiego makaronu, poszukaj i gotuj Claudio.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.