Jak zajrzy tu jakiś pan to też Go zapraszam.
Robić kawę czy herbatę?
Proste ciasto bez pieczenia do którego użyłam pure z dyni i czekolady a śmietankowo - serowy krem jest przepyszny.
Ciasto zrobi każdy, nawet osoby nie lubiące za długo przebywać w kuchni.
Zachęcam do spróbowania.
Dyniowe ciasto z kremem i czekoladą, bez pieczenia.
Składniki: forma 24 x 24 cm
Krem:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 1/2 szklanki pure z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 6 - 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- 2 op. herbatników Petit Beurre Blacky
- gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie ciasta:
- Śmietankę zmiksowałam na sztywny krem, podzieliłam na dwie części.
- Jedną część połączyłam z serem mascarpone i 3 łyżkami cukru pudru.
- Miksowałam aż powstał gęsty krem.
- Do drugiej części dodałam pure z dyni, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz resztę cukru pudru, zmiksowałam na gładką masę.
- Żelatynę namoczyłam w wodzie, potem podgrzewałam aż się rozpuściła a jak lekko przestygła wlałam ją do masy dyniowej.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia a na dnie ułożyłam herbatniki.
- Na herbatnikach wyłożyłam 1/3 masy dyniowej a na niej 1/2 kremu białego.
- Na białej masie ponownie wyłożyłam herbatniki, 1/3 masy dyniowej i resztę masy śmietankowej.
- Na wierzchu ułożyłam ostatnią warstwę herbatników i na samą górę resztę masy dyniowej.
- Na masie dyniowej pokruszyłam czekoladę - można ją zetrzeć na tarce.
- Ciasto włożyłam na noc do lodówki.
Smacznego.
Inspiracja.
"Podróże małe i duże"
Zespół parkowy w Słodkowie |
4 komentarze
wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie.
UsuńBardzo lubię ciasta bez pieczenia:))twoje wygląda przesmacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu i miłego świętowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.