Usmażcie sobie ten mega chrupiący i pyszny chrust.
Robi się go szybko i szybko smaży, polecam.
Tatarski chrust.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 3 duże jaja
- 1 pełna łyżka kwaśnej gęstej śmietany
- smalec + olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie chrustu:
- Mąkę przesiałam do miski.
- Jaja wymieszałam ze śmietaną i wlałam do mąki, zagniotłam gładkie i jednolite ciasto.
- Zostawiłam cisto na blacie nakryte ściereczką na 10 minut.
- Potem podzieliłam je na dwie części i każdą cieniutko rozwałkowałam podsypując mąką jeśli trzeba.
- Radełkiem pokroiłam płat ciasta na paseczki szerokości ok. 2 cm i zwijałam na palcu w ślimaka.
- Koniec paska przykleiłam do ślimaka aby podczas smażenia się nie rozwijały.
- Paski zwijałam tak aby pomiędzy każdym kręgiem było 2 mm odległości, czyli luźno.
- Smażyłam chrust na rozgrzanej mieszance smalcu i oleju z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam ślimaki na ręczniku papierowym a jak wystygły posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
"Pustelnia Złotego Lasu" w Rytwianach woj. świętokrzyskie |
4 komentarze
Fajnie wyglądają:))i na pewno są smaczne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować Reniu. Pozdrawiam.
UsuńDorotko wyglądają pięknie i apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.