Przygotowywane są na soku marchewkowym świeżo wyciskanym.
Dzięki temu mają fajny kolor i smakują obłędnie.
Będą znakomitym śniadaniem w domu, szkole, pracy, polecam.
Bułki na soku z marchwi z dynią.
Składniki: 10 bułek
- 500 g mąki pszennej T 650
- 320 ml soku z marchwi
- 1 szklanka pestek dyni + do posypania
- 90 g zakwasu pszennego
- 9 g soli
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
Przygotowanie bułek:
- Do miski włożyłam zakwas, dodałam drożdże i sól i wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę i pestki dyni i dokładnie wymieszałam.
- Można ciasto zrobić przy użyciu robota, miksera, malaksera lub ręcznie.
- Ciasto wyrabiałam 5 minut a potem nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około 4 godziny.
- Potem jak ciasto wyrosło wyjęłam je na blat, delikatnie zagniotłam i podzieliłam na 10 części.
- Uformowałam podłużne bułki, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, powciskałam w nie pestki dyni i odstawiłam przykryte ściereczką na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
- Bułki przed pieczeniem spryskałam wodą.
- Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
- Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Besiekierach - woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.