Lubię takie niespodziewane w smaku ciasta, słodycz, kwaskowość i kokos uzupełnia całość.
Jest super do kawy, herbaty czy czystka.
Zachęcam do wypróbowania.
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kokosem.
Składniki: forma 30 x 24 cm
Biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1000 g jabłek - miałam antonówki - może być szara reneta lub złota reneta
- woda - do zanurzenia jabłek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 budynie waniliowe na 500 ml mleka każdy
Posypka kokosowa:
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 jajo
- 100 g masła
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
Przygotowanie biszkoptu:
- Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Jaja ubiłam z ksylitolem na puszystą masę.
- Dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszałam łopatką.
- Masę przelałam do formy i piekłam 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
- Upieczony biszkopt wystudziłam.
Przygotowanie masy jabłkowej:
- Jabłka obrałam i pokroiłam w cząstki, włożyłam do garnka, zalałam wodą tak aby jabłka były całkowicie zanurzone.
- Dodałam cukier, ugotowałam kompot.
- Gotowałam chwilę 3 - 4 minuty aby jabłka się nie rozpadły.
- Odcedziłam kompot od jabłek.
- Odmierzyłam 1000 ml kompotu - jeśli jest go za mało dodać należy wody.
- Do miseczki wsypałam oba budynie i zalałam je zimnym kompotem około 200 ml, wymieszałam a pozostały kompot ponownie postawiłam na ogniu.
- Wlałam wymieszane budynie do gotującego się kompotu, ugotowałam budyń jabłkowy.
- Na biszkopcie ułożyłam jabłka z kompotu, zalałam gorącym budyniem.
Przygotowanie posypki:
- Masło rozpuściłam, dodałam wiórki i ksylitol, zagotowałam aż ksylitol się rozpuścił.
- Do przestudzonej masy dodałam jajo, wymieszałam i wyłożyłam na placek.
- Piekłam jeszcze 30 minut aż posypka nabrała złotego koloru.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Bazylika Katedralna w Łowiczu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.