Są leciutkie jak chmurka, puszyste i delikatne a to za sprawą pure z banana które jest w cieście.
U mnie rosły jak szalone.
Przepis pochodzi z bloga Candy Company.
Ja zrobiłam z połowy porcji i nie dodałam dodatkowo cukru bo banany mają go w sobie sporo i nie lukrowałam tylko posypałam orzechami.
Polecam gorąco bo naprawdę są super.
Rogaliki drożdżowe.
Składniki: 24 rogaliki
Ciasto:
- 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych - użyłam świeżych
- 120 ml letniego mleka
- 500 g mąki - użyłam orkiszowej T 630
- 50 g cukru kokosowego ok. 1/4 szklanki - nie dodawałam - do drożdży użyłam 1 łyżeczkę ksylitolu
- 2 jajka
- 170 g pure z banana ok. 1,5 średniego banana
- 100 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
- 2 - 3 jabłka szara reneta lub inne ulubione
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru kokosowego - dodałam 1 łyżkę ksylitolu
- szczypta cynamonu
- ok. 80 g orzechów włoskich - dodałam arachidowe
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
Przygotowanie rogalików:
Ciasto:
- Drożdże roztarłam z łyżeczką ksylitolu, dodałam 2 łyżki mleka i łyżeczkę mąki, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- Banany zmiksowałam na pure.
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam pure z bananów, mleko, jaja i wymieszałam przy użyciu mieszadła hakowego robota.
- Dodałam potem wyrośnięte drożdże, wymieszałam a jak składniki się połączyły dodałam rozpuszczone i wyrośnięte drożdże.
- Wyrobiłam ciasto.
- Potem na 2 biegu robota wyrabiałam jeszcze przez 15 - 20 minut aż ciasto stanie się elastyczne i plastyczne.
- Jeśli trzeba dodajcie trochę mąki.
- Ciasto umieściłam w naoliwionej misce, nakryłam ściereczką i odstawiłam w temperaturze pokojowej na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie:
- Jabłka umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam jabłka i dusiłam 10 minut pod przykryciem, potem odkryłam i pozwoliłam aby sok odparował i zgęstniał.
- Dodałam ksylitol, cynamon, wymieszałam.
- Orzechy podprażyłam na suchej patelni, posiekałam, połowę dodałam do jabłek a drugą zostawiłam do posypania rogali.
Rogaliki:
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, lekko zagniotłam, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam każdą na koło średnicy 30 cm.
- Podzieliłam ciasto na 12 trójkątów.
- Układałam rogale na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odległości bo rogale mocna urosną.
- Przykryłam blachę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 15 minut.
- Wyrośnięte posmarowałam żółtkiem wymieszanym z wodą i posypałam posiekanymi orzechami.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
- Upieczone studziłam na kratce.
Smacznego.
Rogaliki u innych:
Dorcia w kuchni
Moje domowe kucharzenie
Słodko - słone
Moje Małe Czarowanie
Buszująca w kuchni
Tajemnice smaku
Kolorowy talerz
Jaśminowa kuchnia
Stare Gary
Ala piecze i gotuje
Matka Wariatka
Blon Dyśka
Moje domowe kucharzenie
Słodko - słone
Moje Małe Czarowanie
Buszująca w kuchni
Tajemnice smaku
Kolorowy talerz
Jaśminowa kuchnia
Stare Gary
Ala piecze i gotuje
Matka Wariatka
Blon Dyśka
"Podróże małe i duże"
Kościół w Zadzimiu woj. łódzkie |
5 komentarze
Oj, smakowite te rogaliki, dzięki za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana, mnie również było miło że dołączyłaś do nas.
UsuńRogaliki cudne, dziękuję za wspólne wypiekanie. Do następnego :)
OdpowiedzUsuńDo następnego Alu.
UsuńDziękuję Dorotko za wspólne pieczenie pysznych rogalików, piekłam już 2 razy.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.