Jak napisała Sylwia najlepsze są z podgrzanym miodem z roztopionym w nim masłem i ja to potwierdzam, smakują z tą mieszanką wybornie.
Co nie oznacza że z dżemem, kremem, syropem klonowym będą niedobre, też będą pyszne.
Ale do rzeczy.
Przepis wybrałam na cotygodniowe Wypiekanie na śniadanie.
A przepis o którym mowa pochodzi z bloga Smaki Maroka...i nie tylko!
Naleśniki marokańskie są sprężyste i wyśmienite, zaskoczą smakiem i konsystencją niejednego smakosza.
Do wyrobu naleśników należy używać semoliny drobnomielonej, jednak ja próbowałam już mieszać pół na pół semolinę z mąką krupczatką i jest całkiem nieźle, sama krupczatka też daje radę.
Jednak te z semoliny biją wszystkie na głowę.
Baghrir naleśniki z Maroka.
Składniki: ok. 11 sztuk
- 300 gr drobnej semoliny
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej T 650
- 450 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suszonych drożdży - 1 op.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie naleśników:
- Wszystkie składniki oprócz proszku do pieczenia umieściłam w malakserze - można użyć blendera kielichowego - i miksowałam na średnich obrotach 4 minuty.
- Potem dodałam proszek do pieczenia i miksowałam kolejne 2 minuty aż na powierzchni utworzy się pianka.
- Na patelni gorącej z nieprzywierającym dnem smażyłam naleśniki, nalewając porcję ciasta, nie są one takie duże jak normalne naleśniki, raczej jak pankejki.
- Naleśnik smażyłam tylko z jednej strony, nie przewraca się ich na drugą stronę.
- Podczas smażenia tworzą się charakterystyczne dziurki.
- Każdy naleśnik po usmażeniu układałam na ręczniku papierowym aby odparował.
- W Maroku podawane są z mieszanką miodu i masła, gdzie na każde 2 łyżki miodu przypada 1 łyżeczka masła.
- Masło z miodem lekko podgrzać aby się rozpuściło.
- Mieszanką polałam naleśniki.
- Jeśli zdarzyłoby się że ciasto jest za gęste wystarczy dolać wody, ono powinno mieć konsystencję płynną, nie tak gęstą jak na nasze naleśniki.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej.
Naleśniki smażyły:
Słodko - Słone
Moje Małe Czarowanie
Dorcia w kuchni
Akacjowy blog
Marghe Malgorzata Zarzycka Andreucci zdjęcie z FB
Moje Małe Czarowanie
Dorcia w kuchni
Akacjowy blog
Marghe Malgorzata Zarzycka Andreucci zdjęcie z FB
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy Ratusz w Kutnie woj. łódzkie |
4 komentarze
Wyglądają bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, dodam że są mega smakowite.
UsuńDorotko - wzorcowo Ci wyszły :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosia. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.