Zajadają je ze smakiem dzieci i dorośli.
Do panierowania użyłam płatków kukurydzianych.
Robię często filety z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych a dziś panierowałam karczek.
Karczek panierowany w płatkach kukurydzy.
Składniki:
- 4 kotlet z karczku wieprzowego b/kości
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- 2 łyżki oliwy
- olej do smażenia
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 jaja
- 50 ml mleka
Przygotowanie kotletów:
- Każdy kawałek mięsa rozbiłam przy użyciu tłuczka do mięsa.
- Przecisnęłam przez praskę czosnek i wymieszałam ze szczyptą soli i oliwą.
- Mieszanką natarłam kotlety i wstawiłam do lodówki na 2 godziny lub dłużej.
- Potem wymieszałam jaja z solą i mlekiem, lekko spieniłam widelcem.
- Płatki kukurydziane rozdrobniłam przy użyciu malaksera, można użyć wałka do ciasta.
- Mięso moczyłam w mleku z jajem i panierowałam w płatkach.
- Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego.
Pomysł rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy, drewniany kościół w Giecznie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.