Danie Gumbo pochodzi z Luizjany a można dodawać do niego mnóstwo składników.
Ja dziś przedstawiam swoją wersję zupy.
Polecam treściwą i pożywna zupę.
Gumbo - zupa z Luizjany.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 mała zielona papryka drobno pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego
- 1200 ml bulionu drobiowego
- 400 g pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki - 400 ml
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 125 g okry, pokrojonej na małe kawałki
- 50 g białego ryżu
- 200 g gotowanego mięsa z kurczaka
- 115 g kiełbasy czosnkowej
- sól morska
- pieprz czarny
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie zupy:
- Do garnka wlałam oliwę i zasmażyłam na niej mąkę aż do koloru jasnozłotego.
- Trzeba uważać aby mąka się nie spaliła bo danie będzie gorzkie.
- Dodałam teraz pokrojoną cebulę i seler pokrojony w plasterki i smażyłam jeszcze 10 minut.
- Teraz powoli wlałam bulion, dokładnie wymieszałam aby mąka dobrze się rozprowadziła.
- Teraz dodałam po kolei pomidory, czosnek, paprykę a następnie okrę i ryż.
- Gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut.
- Dodałam na koniec pokrojoną kiełbasę i ugotowane mięso, pokrojone w kostkę, gotowałam 10 minut.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku, posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni amerykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Wiewiórka z Busko Zdroju |
2 komentarze
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuje Kinga.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.