Wiele przepisów wykorzystuje z tej książki i każdy jest znakomicie napisany a potrawy pyszne i aromatyczne.
Nie inaczej jest i teraz, danie szybkie, pachnie latem i Andaluzją, a smakuje wybornie, polecam.
Patatas a lo Pobre - ziemniaki po hiszpańsku.
Składniki: 4 porcje
- 15 łyżek oliwy z oliwek
- 1000 g ziemniaków
- 3 duże cebule
- 3 zielone papryki bez pestek
- 200 g pieczarek lub boczniaków
- 5 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz czarny
- 2 - 3 łyżki tymianku cytrynowego
Przygotowanie dania:
- Obrałam ziemniaki i pokroiłam je na cząstki.
- Posiekałam czosnek, cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
- Paprykę pokroiłam w dużą kostkę.
- Rozgrzałam 5 łyżek oliwy w rondlu, wrzuciłam cebulę i posoliłam, dusiłam na wolnym ogniu przez 20 - 25 minut.
- Często mieszałam aby cebula zmiękła i zrumieniła się.
- Teraz dodałam pokrojoną paprykę, pokrojone w plastry grzyby, czosnek i liście laurowe, gotowałam przez kolejne 10 minut.
- Gdy papryka zmiękła dodałam pozostałą oliwę i wrzuciłam do rondla ziemniaki.
- Gotowałam na wolnym ogniu 15 - 20 minut od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki stały się miękkie, posypałam solą i pieprzem.
- Na koniec posypałam listkami tymianku.
- Ziemniaki można podawać same, z pieczywem lub jako dodatek do mięs.
Smacznego.
Przepis z książki Victorii Twead "U mnie zawsze świeci słońce".
"Podróże małe i duże"
Stawy hodowlane w Śladkowie Małym |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.