Sumak to owoc krzewu rosnącego w krajach śródziemnomorskich, ma kwaśny smak i jest często wykorzystywany w kuchni arabskiej.
Można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną albo zrobić samemu bo jest to bardzo prosta sprawa.
Za'atar wykorzystuje się do marynowania i doprawiania mięs i warzyw.
Mieszanka tymianku, sezamu i sumaku.
Przygotowanie za'ataru:
- Sezam wsypałam na suchą patelnię i prażyłam aż lekko się zezłocił i zaczął pachnieć.
- Do moździerza wsypałam tymianek i utarłam go na proszek.
- Można go zmielić w młynku do kawy.
- Do tymianku dodałam sumak i sól, chwilę ucierałam.
- Na koniec dodałam prażony sezam, wymieszałam i gotowe.
- Po dodaniu sezamu nie ucierałam za długo aby nie rozdrobnić ziarenek.
- Przesypałam do słoiczka i szczelnie zakręciłam.
Smacznego.
Przepis kuchni Bliskiego Wschodu.
"Podróże małe i duże"
Wnętrze Uzdrowiska w Busko - Zdrój |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.