Filet z kurczaka lepiej jak będzie duży i mięsisty, łatwiej będzie go rozbić.
Idealnie nadadzą się na śniadanie - tak jak u mnie, do pracy czy szkoły.
Polecam gorąco, są pyszne.
Grillowane placki z kurczakiem.
Składniki:
- 4 tortille pełnoziarniste
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- sól z ziołami prowansalskimi
- olej do smażenia
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- mała cebula
- pomidor
- 4 plastry sera żółtego
Przygotowanie tortilli:
- Filet kurczaka przekroiłam wzdłuż na 4 płaty, rozbiłam je tłuczkiem do mięsa na bardzo płaski plaster.
- Posypałam kurczaka solą z ziołami i odstawiłam na 15 minut, potem usmażyłam go na oleju.
- Pomidory pokroiłam w plastry tak samo jak cebulkę.
- Majonez wymieszałam z keczupem i powidłami śliwkowymi, posmarowałam tą pastą każdy placek tortilli.
- Na dwóch plackach ułożyłam kurczaka, plastry pomidorów, krążki cebuli i plaster sera żółtego.
- Dwoma plackami tylko posmarowanymi przykryłam placki z dodatkami, docisnęłam z każdej strony.
- Placki grillowałam na płycie grillowej z obu stron do uzyskania fajnej faktury na wierzchu i stopienia sera.
- Każdą tortille przekroiłam na cztery części.
- Podałam od razu.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Polska Złota Jesień w Leśmierzu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.