Karnawałowy przysmak na Tłusty Czwartek czy Ostatki albo zwyczajnie do kawy czy herbaty na śniadanie czy deser.
Mój wnusio Tymek zajadał aż mlaskał, polecam i Wam, wszak Tłusty Czwartek wkrótce.
Rosyjskie faworki na kefirze - Taratuszki.
Składniki:
- 400 g kefiru 3 %
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy
- 3 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + do podsypywania
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie taratuszek:
- Do miski robota wlałam kefir, jajo, roztopione masło, wanilię, cukier, sól, sodę i mąkę, wyrobiłam na jednolite i zwarte ciasto.
- Jeśli się klei do miski i mieszadła albo do rąk, jeśli robimy ręcznie należy podsypać mąką.
- Z ciasto zrobiłam kulę, nakryłam ściereczką i pozostawiłam na 20 minut aby ciasto odpoczęło.
- Potem ciasto podzieliłam na trzy części i z każdej wałkowałam placek.
- Placki kroiłam w paski a paski na prostokąty, w każdy nacinałam środek a potem przewlekałam jeden koniec przez dziurkę tak jak faworki.
- Smażyłam taratuszki na głębokim oleju z obu strony na złoty kolor.
- Podczas smażenia faworki fajnie puchną na tłuszczu.
- Po upieczeniu osączałam je na ręczniku papierowym a jak wystygły posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Dwór - Sokolniki - Parcela |
2 komentarze
Nadchodzi czas faworków:)))chętnie wypróbuję Twój przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńO tak, koniecznie Reniu, są pyszne i szybko się je robi. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.