Trzeba sobie radzić bez niego.
Miałam jogurty greckie, które są bardzo twarde, jak na jogurty i dlatego sernik - pianka wyszedł bezbłędnie.
Zaciekawiłam? no to zabieramy się do pracy.
Pianka - sernik na zimno z bakaliami.
Składniki: tortownica 20 cm
- 2 jogurty greckie po 350 g każdy
- 250 ml śmietanki 30 %
- 3 pełne łyżki powideł śliwkowych
- 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego lub innego słodzika
- 15 herbatników typu Petit Beurre czekoladowych Blackey + 10 pokruszonych do środka masy + 3 - 4 ciastka pokruszone na wierzch
- 3 łyżki żelatyny
- 5 suszonych fig posiekanych
- 2 łyżki rodzynków
- 2 łyżki suszonych wiśni
Przygotowanie sernika:
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i położyłam na nim herbatniki, całe, w przerwy powkładałam kawałki herbatników.
- Ubiłam śmietankę z ksylitolem na sztywną puszystą masę.
- Żelatynę namoczyłam w 1/3 szklance wody, a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając na ogniu.
- Wymieszałam jogurty z ubitą śmietanką,dodałam powidła, wymieszałam.
- Potem dodałam rozpuszczoną żelatynę, posiekane figi, rodzynki i wiśnie oraz połamane herbatniki, wymieszałam.
- Wylałam tężejącą masę na herbatniki w tortownicy.
- Wstawiłam do lodówki na 30 minut, potem wyjęłam i posypałam pokruszonymi na proszek herbatnikami.
- Wstawiłam ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek/Pałac Tarnoskała w Piotrkowicach |
4 komentarze
Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuje za zaproszenie.
UsuńWspaniały takie ciasta uwielbiam zapraszam na blog https://mojewyroby.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńCieszę się że przypadło Ci do gustu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.