Tym razem pachnące kalmary, pomidory i cebulka.
Warto robić pizzę samemu bo to i zdrowiej i dodatki ulubione.
Zaczynamy pieczenie?
Kalmary i pizza - połączenie idealne.
Składniki:
Spód:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 260 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 15 g świeżych drożdży
Marynata do kalmarów:
- 20 krążków kalmarów
- 4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Dodatkowo:
- kilka plastrów sera żółtego
- 2 pomidory
- 1 cebula
- oliwa z marynaty + do podania
- bazylia do posypania
Przygotowanie spodu:
- Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam cukier, sól, wkruszyłam drożdże, wlałam wodę i olej i wyrobiłam gładkie ciasto.
- Ciasto przełożyłam do miski z pokrywką i wstawiłam do lodówki do wolnego wyrastania.
- Jeśli macie czas to ciasto na zewnątrz wyrasta około godziny.
Przygotowanie kalmarów:
- Kalmary umyłam, osuszyłam, włożyłam do miski.
- Dodałam oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i oliwę i wymieszałam, odstawiłam na około godzinę.
Przygotowanie pizzy:
- Pokroiłam w plastry pomidora i cebulę, porwałam na kawałki ser.
- Wyrośnięte ciasto rozciągnęłam na blaszce z wyposażenia piekarnika.
- Posmarowałam ciasto oliwą z marynaty kalmarów.
- Ułożyłam kawałki sera, kalmary, pomidory i cebulę, posypałam kawałkami sera.
- Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
- Przed podaniem skropiłam oliwą i posypałam posiekana bazylią.
Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
Zamek/Pałac Tarnoskała w Piotrkowicach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.