Moja pasta ma dodatek tahini i smakuje wybornie, więc polecam Wam z czystym sercem.
Jadłam ją samą, taka pyszna, można podawać ją do kanapek, warzyw, placków, naleśników, co tam lubicie jadać z papryką.
Hummus paprykowy - pasta z pieczonej papryki.
Składniki:
- 1000 g upieczonej papryki
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki oleju sezamowego
- Papryki przekroiłam wzdłuż na połowy, wydrążyłam gniazda nasienne, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przekrojeniem do dołu.
- Piekłam paprykę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół a potem 5 - 10 minut pod grillem.
- Papryki przełożyłam do miski, nakryłam ją folia i pozostawiłam aż ostygły.
- Potem zdjęłam z nich skórkę, jak się je zaparzy skórka schodzi bez problemu.
- Potem paprykę przełożyłam do misy blendera, zmiksowałam.
- Dodałam pastę tahini, olej sezamowy, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny, miksowałam aż pasta stała się kremowa.
- Przechowuję w lodówce.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy park w Leśmierzu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.