Często są oprószone cynamonowym cukrem pudrem lub polane specjalnym syropem z anyżem.
Idealnie smakują z gorącą czekoladą.
Są proste w wykonaniu i robi się je dość szybko.
Polecam na końcowe dni karnawału, Tłusty Czwartek lub Ostatki.
Smakiem podobne są do naszych faworków.
Buñuelos czyli meksykańskie przysmaki.
Składniki: na ok. 30 sztuk
- 3 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 110 g smalcu, zimnego, pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder z cynamonem do posypania
Przygotowanie buñuelos:
- Do misy robota wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszałam.
- Dodałam zimny smalec i miksowałam aż ciasto będzie wyglądało jak mokry piasek.
- Ciągle miksując wlewałam wodę i wanilię i mieszałam aż ciasto stało się zwarte i elastyczne, tworząc kulę.
- Wyjęłam ciasto z miski, ugniatałam ręcznie jakąś minutę, uformowałam kulę i nakryłam miską aby ciasto nie wyschło ale odpoczęło na 30 minut.
- Jak ciasto odpoczęło odrywałam z niego kawałki, formowałam kulki wielkości piłki do ping - ponga.
- Z każdej kulki rozwałkowałam cienko placek wielkości 13 - 15 cm średnicy.
- Na patelni rozgrzałam ok. 3 cm głębokości olej do 175 C.
- Wetknięty patyczek w dobrze rozgrzany olej od razu zaczyna bąbelkować.
- Wrzucałam placki na tłuszcz, jeśli zaczną robić się wielkie bąble należy je przekłuwać.
- Smażyłam placki z obu stron na złoty kolor, osączałam na ręczniku papierowym.
- Zimne buñuelos posypałam cukrem z cynamonem.
Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej
"Podróże małe i duże"
"Pustelnia Złotego Lasu" w Rytwianach |
2 komentarze
Dorotko, a do czego 1 szklanka wody?
OdpowiedzUsuńEwcia po raz kolejny odpowiadam, że do ciasta, w przepisie jest o tym mowa, przeczytaj zdanie po zdaniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.