Przerobiłam już z tej książki niejedną zupę i wszystkie są smakowite i bardzo pożywne.
Książka wydana została w 1984 roku.
Kapuśniak jest bardzo pożywny a różnorodność składników sprawia że jest bardzo smakowity.
Kapuśniak z białej kapusty.
Składniki:
- 1500 ml wywaru z mięsa i warzyw
- 700 g kapusty białej
- 4 łyżki ryżu
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1 - 2 łyżki mąki
- 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 suszonych moreli + 2 łyżki wrzącej wody
- natka pietruszki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- pełna łyżeczkę curry w proszku
- Kapustę pokroiłam w drobną kostkę, bez nerwów i głąba.
- Cebulę pokroiłam w drobną kostkę.
- Morele zalałam dwiema łyżkami wrzącej wody na 15 minut, obracając je co jakiś czas a potem zmiksowałam na papkę.
- Kapustę włożyłam do garnka, zalałam wywarem i gotowałam 15 minut.
- Potem dodałam ryż i gotowałam kolejne 10 minut.
- Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, dodałam cebulę i smażyłam aż się zeszkliła, dodałam mąkę i zrumieniłam ją.
- Do zupy dodałam przecier z moreli, koncentrat pomidorowy oraz zasmażoną cebulę, gotowałam 5 minut, dodałam proszek curry, wymieszałam.
- Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wsypałam posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębskich "Zupy świata".
"Podróże małe i duże"
Kościół pw Świętej Trójcy w Chmielniku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.