To danie z serii: to co w lodówce to do gara - sprzątanie półek.
Danie wyszło znakomite, aromatyczne i godne polecenia.
Papryka i kalafior w sosie pomidorowym.
Składniki: 3 - 4 porcje
- 1 puszka pomidorów z czosnkiem - 400 ml
- 1 duży kalafior
- 2 duże czerwone papryki
- 1 cebula żółta
- 1 cebula czosnkowa
- 50 g szpinaku
- ok. 100 ml wody
- 1 łyżeczka proszku curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól morska
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Przygotowanie kalafiora:
- Kalafiora podzieliłam na małe różyczki.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
- Szpinak umyłam i osuszyłam.
- Paprykę pokroiłam w duże kawałki.
- Na oleju w dużym garnku podsmażyłam cebulę, potem dodałam paprykę i smażyłam 3 minuty.
- Teraz do garnka włożyłam różyczki kalafiora, smażyłam kolejne 3 minuty, podlałam wodą i smażyłam jeszcze 5 minut, dodałam szpinak, smażyłam aż zwiędnął.
- Po tym czasie dodałam pomidory z puszki i wszystkie przyprawy, sól do smaku.
- Dusiłam pod przykryciem aż kalafior stał się miękki 8 - 10 minut a sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku solą i pierzem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy park w Leśmierzu |
2 komentarze
uwielbiam kalafior w takiej postaci :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.