Bez pieczenia, bez stresu, można go przygotować 2 dni wcześniej a tylko przed podaniem polać miodem z tymiankiem.
Autorem przepisu jest Yotam Ottolenghi a pochodzi z książki "Prosto".
Wszystkie przepisy w tej książce są proste i ciekawe, polecam.
Sernik na zimno z jogurtów i sera z miodem.
Składniki: tortownica 22 cm
- 500 g jogurtu greckiego
- 200 g herbatników owsianych
- 60 g stopionego masła
- 1 i 1/2 łyżki listków tymianku
- 400 g pełnotłustego twarogu
- 40 g cukru pudru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 150 g białej czekolady
- 60 g miodu
Przygotowanie sernika:
- Yotam napisał aby jogurty wyłożyć na ściereczce na sicie i wykręcić nadmiar płynu.
- Ja zrobiłam inaczej, wieczorem dzień wcześniej wyłożyłam jogurt na sito ze ściereczką i zostawiłam na cała noc.
- Płyn który ociekł - wylałam, musi zostać 340 g zagęszczonego jogurtu.
- Rozpuściłam masło.
- Herbatniki zmiksowałam i wymieszałam z masłem i 1 łyżką listków tymianku.
- Wyłożyłam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugniotłam i wstawiłam do lodówki.
- Twaróg zmiksowałam z zagęszczonym jogurtem, ksylitolem i skórką cytrynową na gładką masę.
- Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej.
- Wlałam czekoladę do masy serowej i dokładnie wymieszałam.
- Masę przełożyłam na spód ciasteczkowy, wyrównałam wierzch.
- Wstawiłam do lodówki do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.
- Miód podgrzałam w garnuszku z tymiankiem.
- Podgrzanym polałam wystudzony sernik.
Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi.
"Podróże małe i duże"
Ciekawy domek w Sulejowie |
4 komentarze
Dorotka poczęstuje się serniczkiem tak apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńTeresko, bardzo proszę, częstuj się, nawet kawę zrobię.
UsuńI z miodem, który lubię.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam miodek. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.