Oprócz pysznych pączków zrobiłam jeszcze te smakowite racuszki, polecam i Wam gorąco.
Robi się je szybciutko a znikają błyskawicznie.
"Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek....."itd pamiętacie jeszcze ten wierszyk?
Racuszki z jabłkami i plantanem.
Składniki:
- 1 średnie jabłko
- 1 szklanka soku z czerwonych pomarańczy
- 1 szklanka kefiru
- 1 bardzo dojrzały plantan - czarny, III stopień dojrzewania
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- olej do smażenia
- galaretka z winogron do podania
Przygotowanie racuszków:
- Plantana obrałam i rozgniotłam widelcem.
- Do miski wlałam kefir, sok z pomarańczy, wymieszałam.
- Dodałam teraz mąkę i sodę, wymieszałam.
- Jabłko wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do ciasta razem z rozgniecionym plantanem wymieszałam.
- Smażyłam na rozgrzanym oleju małe racuszki z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam racuchy na ręczniku papierowym.
- Podałam z galaretką z winogrona.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Drzewiczka w Drzewicy |
1 komentarze
smakowite :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.