Jest to wspólna kuchnia, spożywana na większości byłych terytoriów kastylijskich w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach .
Pierwsze pisemne wzmianki o ensaïmada na Majorce pochodzą z XVII wieku.
Ensaïmada de Mallorca jest wytwarzana z mocnej mąki , wody , cukru , jajek , ciasta matki i pewnego rodzaju smalcu wieprzowego o nazwie saïm.
Ja swoją ensamaidę robiłam ze smalcem, natomiast można użyć masła zamiast smalcu.
Jeśli chodzi o masło to trzeba użyć 200 g natomiast smalcu wydaje mi się że wystarczy 100 - 120 g, nie więcej.
Ensaimadę wypiekałam we wspólnym pieczeniu Wypiekanie na śniadanie.
Wypiek wybrała dla nas Monika z bloga Matka Wariatka, a przepis pochodzi z bloga Gotuj z Cukiereczkiem.
Ciasto jest pyszne, ma chrupiący spód i wierzch, środek pulchny, listkuje się i smakuje wybornie.
Najlepsze było jeszcze ciepłe, ale na zimno też będzie znakomite o ile dotrwa.
Polecam do wypróbowania.
Ensaimada - maślane ciasto z Majorki.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650 - ja dałam orkiszową jasną
- 150 g cukru - ja dałam 100 g ksylitolu
- 180 ml mleka
- 7 g suchych drożdży
- 2 jaja
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 200 g miękkiego masła - ja dałam 120 g smalcu wieprzowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ensaimady:
- Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam sól, ksylitol, suche drożdże, wymieszałam mieszadłem hakowym.
- Dodałam jaja i żółtko, wymieszałam i powoli wlewałam letnie mleko.
- Wyrobiłam ciasto i wyrabiałam jeszcze jakieś 5 minut aż ciasto stało się elastyczne.
- Wyjęłam na blat, podsypując mąką, zagniotłam i uformowałam kulę, którą umieściłam w misce posypanej mąką na około godzinę.
- Ciasto podwoiło swoją objętość.
- Jak cisto rosło rozpuściłam smalec i przestudzony włożyłam do lodówki aby lekko się ściął, musi być miękki aby nadawał się do smarowania.
- Gdy ciasto wyrosło wyjęłam je na omączony blat, zagniotłam i rozwałkowałam na prostokąt 50 x 50 cm.
- Cały blat ciasta równo posmarowałam smalcem zostawiając 1cm brzegi po bokach nie posmarowane.
- Zwinęłam ciasto w luźną roladę
- i ułożyłam na blacie łączeniem do dół.
- Teraz ciasto wałkowałam ponownie na prostokąt wielkości 65 - 70 cm x 15 cm.
- Wałkowałam ostrożnie, bardziej rozciągałam aby smalec nie wyszedł na zewnątrz.
- Zwinęłam ciasto w roladę wzdłuż dłuższego brzegu a potem roladę w spiralę - wokół własnej osi.
- Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zwinęłam roladę w luźnego ślimaka - bo ciasto urośnie.
- Przykryłam cisto ściereczką i odstawiłam do wyrastania na około 2 - 3 godziny.
- Ciasto jest ciężkie od smalcu lub masła i rośnie znacznie dłużej niż zwykłe drożdżowe.
- Wyrośnięte ciasto piekłam w nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół piekarniku przez 25 minut, do 30 minut aby ciasto się ładnie zrumieniło.
- Upieczone studziłam na kratce
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
Ensaimada u innych:
Matka Wariatka
Moje Wypieki i Nie Tylko...
Studnia Miodu
Stare Gary
Kolorowy talerz
Marghe Malgorzata Zarzycka Andreucci
Moje Wypieki i Nie Tylko...
Studnia Miodu
Stare Gary
Kolorowy talerz
Marghe Malgorzata Zarzycka Andreucci
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Drzewicy woj. łódzkie |
11 komentarze
Piękne i niezwykle apetyczne. Mam ochotę wypróbować 😊
OdpowiedzUsuńKoniecznie, a potem napisz jak smakowało. Pozdrawiam Aniu.
UsuńDorotko, dziekuję za zaproszenie i wspólne wypiekania na śniadanie. Dzięki Tobie miałam okazję spróbować najbardziej maślanego połączenia drożdżowego z francuskim. Następną ensaimadę zrobię właśnie ze smalcem, uwzględniając Twoje rady. Cudo z Majorki. ;)
OdpowiedzUsuńDanusia
Danusiu i mnie było bardzo miło że się zgodziłaś a teraz możesz zajadać pyszną ensaimadę, pozdrawiam i do następnego wypiekania.
UsuńZrobiłam dwa wianuszki, jeden posypałam cukrem i cynamonem, oba smakują wyśmienicie.
UsuńAnia
UsuńAniu, cieszę się bardzo.
UsuńPiękny wypiek! Ja robiłam ensaimadę z masłem, ale też dodałam go mniej - miałam wrażenie, że jest go wystarczająco 150 g. Natomiast może to dzięki dzisiejszej wspaniałej pogodzie, czy ciepłemu kaloryferowi w kuchni, ale ciasto już z masłem potrzebowało tylko 1,5 h do wyrośnięcia.
OdpowiedzUsuńSuper że Ci się pięknie upiekła, ja jestem zachwycona wypiekiem i smakiem tego ciasta.
UsuńW Bułgarii na ich kościelnych uroczystościach zamiast komunii, dzielą się właśnie takim ciastem jako chlebem.
OdpowiedzUsuńCiekawostka, nie wiedziałam. Dzięki Ewo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.