Własne, domowe pieczywo to raj dla zmysłów, dlatego polecam aby zawsze próbować własnych wypieków chlebowych.
Chleb który dziś przedstawiam jest prosty w wykonaniu i każdy go zrobi i upiecze.
Potem będziecie cieszyć się pyszną pajdą chleba na śniadanie.
Chleb na zakwasie ze słonecznikiem pszenno - żytni.
Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm góra
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 900 ml wody źródlanej lub filtrowanej
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 500 g mąki żytniej razowej drobnoziarnistej
- 500 g mąki pszennej T 650
- 1 szklanka pestek słonecznika
Przygotowanie chleba:
- Do miski włożyłam zakwas, drożdże i wlałam wodę i wymieszałam.
- Teraz dodałam obie mąki i pestki słonecznika i dokładnie wymieszałam ale nie za długo.
- Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto, wyrównałam wierzch.
- Pozostawiłam foremki pod przykryciem na około 2 - 3 godziny do wyrośnięcia.
- Chleby wyrosną do wysokości foremek.
- Potem spryskałam wierzch wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 30 minut a na koniec wyjęłam chleby z foremek i piekłam jeszcze bez nich 10 minut.
- Upieczone chleby studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Myszołów zwyczajny |
4 komentarze
ymm taki chlebek na śniadanie to rarytas. świeży, pachnący :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, zapraszam do pieczenia.
UsuńPodziwiam Cię Dorotko, że Ci się chce. Pieczesz, chlebek, bułeczki jeszcze zdjęcia i opisy. Niesamowite.
OdpowiedzUsuńJa to uwielbiam, to moja pasja, nie dodałaś jeszcze że zwiedzam, podróżuję, opisuję, cieszę się wnuczkiem Tymonem i pracuję na pełen etat. O dużo tego ale daję radę. Pozdrawiam Ewa.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.