Do pracy na kanapki sprawdzi się znakomicie.
Kromka chleba pełnoziarnistego sprawia że pobudza się nasz metabolizm i jesteśmy lżejsi.
Polecam upiec sobie chleb w domu i cieszyć się pełnym smakiem domowego pieczywa.
Chleb na zakwasie pszennym z otrębami i płatkami orkiszowymi.
Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm
Zaczyn:
- 50 g zakwasu pszennego
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
- 100 g wody filtrowanej lub mineralnej niegazowanej
Chleb właściwy:
- cały zaczyn jw.
- 500 g mąki orkiszowej jasnej T 700
- 20 g soli
- 50 g otrębów pszennych
- 100 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych opiekanych
- 300 g mąki pszennej T 650
- 850 g wody filtrowanej lub źródlanej lub niegazowanej mineralnej
Przygotowanie zaczynu:
- Do miski włożyłam zakwas, wlałam wodę, wymieszałam.
- Potem dosypałam mąkę i ponownie wymieszałam.
- Miskę nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na 12 - 14 godzin.
Przygotowanie chleba:
- Zaczyn przełożyłam do dużej miski, dodałam wodę i sól i dokładnie wymieszałam.
- Dodałam obie mąki, otręby i płatki orkiszowe i dokładnie wymieszałam.
- Foremki posmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto, wyrównałam wierzch.
- Każdą foremkę włożyłam do reklamówki, zawiązałam i pozostawiłam na blacie kuchennym do wyrośnięcia na 12 godzin.
- Po tym czasie chlebki wyrosły do wysokości foremek.
- Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 30 - 40 minut.
- Upieczone chlebki wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wspomnienie letnich dni - Śladków Mały |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.