Czy jest pracochłonny? nie, czy jest trudny? nie, może czasochłonny ale bez naszego udziału.
Polecam do zrobienia, będziecie zachwyceni.
Chleb na zakwasie pszenny z garnka żeliwnego.
Składniki:
Zaczyn:
- 100 g zakwasu żytniego
- 100 g wody
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
Chleb właściwy:
- cały zaczyn jw.
- 600 g wody filtrowanej, źródlanej
- 20 g soli
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 800 g mąki pszennej krupczatki T 500
Przygotowanie zaczynu:
- Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę, wymieszałam.
- Teraz do miski dodałam mąkę i ponownie dobrze wymieszałam.
- Nakryłam miskę folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 - 14 godzin.
Przygotowanie chleba:
- Do zaczynu dodałam wodę i sól i dokładnie wymieszałam.
- Teraz dodałam obie mąki i wymieszałam przy pomocy mieszadła hakowego robota.
- Potem wyrabiałam jeszcze 8 minut.
- Ciasto umieściłam w pojemniku z pokrywką, postawiłam na blacie kuchennym.
- Składałam ciasto 4 razy co 15 minut tzn. nie wyjmując go z pojemnika, mokrymi rękoma rozciągałam i składałam do środka na cztery strony świata.
- Po czterokrotnym składaniu przełożyłam ciasto do koszyka rozrostowego, wysypanego mąką ryżową i wstawiłam do lodówki na noc czyli jakieś 8 - 12 godzin, jak komu pasuje.
- Rano rozgrzałam garnek żeliwny razem z pokrywką w piekarniku nagrzanym do 250 C z opcją grzania góra/dół.
- Wyrośnięty chleb przełożyłam górą do dołu na kawałek papieru do pieczenia aby łatwiej było przenieść go do garnka, nacięłam żyletką.
- Chleb umieściłam w gorącym garnku - uwaga aby się nie poparzyć - nakryłam pokrywką i piekłam 20 minut.
- Potem zdjęłam pokrywkę, zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 200 C i dopiekałam jeszcze przez 35 - 40 minut.
- Upieczony chleb wyjęłam z garnka i studziłam na kratce.
- Garnek ma spełniać tutaj role mini pieca chlebowego i dlatego musi być mocno rozgrzany.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sanatorium "Marconi" w Busko - Zdrój |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.