Ja podałam tutaj podpiekane tortille ale można podać z ryżem, będzie treściwsze.
Zaczynamy gotować pyszne i zdrowe danie? zapraszam.
Chińskie danie z mango.
Składniki: 2 porcje
- 200 g polędwicy wieprzowej
- 1 jędrne duże mango
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki sos sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- tortille do podania
Przygotowanie dania:
- Polędwiczki umyłam, osuszyłam i pokroiłam w cienkie półplasterki.
- Doprawiłam solą i pieprzem, obtoczyłam w mące.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka a paprykę w paski.
- Imbir starłam na tarce, chili drobno posiekałam tak samo jak czosnek.
- Mango obrałam i pokroiłam w słupki.
Przygotowanie sosu:
- Wymieszałam wodę, sos sojowy, miód i ocet.
Smażenie:
- W woku rozgrzałam łyżkę oleju i podsmażyłam na nim warzywa czyli paprykę, cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili.
- Smażyłam 3 minuty, dodałam połowę mango, smażyłam 2 minuty, zdjęłam warzywa z patelni.
- Wlałam druga łyżkę oleju i podsmażyłam mięso, smażyłam 3 minuty aż mięso się równomiernie obsmażyło.
- Wrzuciłam do woka ponownie warzywa, wlałam sos, włożyłam resztę mango i smażyłam jeszcze 2 minuty aż sos zgęstniał.
- Tortille pokroiłam na trójkąty i podpiekłam na suchej patelni, podałam do dania.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny Pałacu we Włostowie |
1 komentarze
Odpowiadają mi wszystkie składniki tego dania.
OdpowiedzUsuńJedzonko wygląda bardzo apetycznie więc będzie czekało na przygotowanie.
Serdecznie pozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.