Jest to okrągłe ciasto ze skórką pomarańczową lub cytrynową.
Wzmianki o nim pochodzą już z XV wieku i podkreślają, że było to ciasto wypiekane właśnie w Karnawale.
Zresztą jego nazwa pochodzi od słowa berlingaccio oznaczające święto celebrowane we Florencji i okolicach w Tłusty Czwartek.
Ciasto jest proste w wykonaniu więc spokojnie upieczecie dziś czy nawet jutro by cieszyć się smacznym deserem w Tłusty Czwartek.
Florenckie ciasto Berlingozzo.
- 3 jajka
- 200 g cukru - ja dałam 100 g ksylitolu
- 1/2 szklanki oliwy
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 350 g mąki pszennej T 650
- 1/2 szklanki mleka
- 1 saszetka suchych drożdży - 7 g
- szczypta anyżu mielonego
- masło i mąka do formy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Jaja ubiłam z ksylitolem na puszystą masę.
- Otarłam skórkę z wcześniej wyszorowanej cytryny.
- Do masy jajecznej dodałam skórkę z cytryny, oliwę i sól, cały czas ubijając.
- Powoli wsypywałam mąkę ciągle mieszając a na koniec wlałam mleko.
- Miksowałam aż ciasto stało się kremowe.
- Na sam koniec wsypałam drożdże i wsypałam anyż, wymieszałam i przelałam do formy.
- Jeśli ktoś nie lubi anyżu, można go pominąć.
- Babkę od razu włożyłam do nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół, bez wyrastania i piekłam przez 40 - 45 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babkę wyjęłam z formy, wystudziłam na kratce i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis Paolo Petroni.
"Podróże małe i duże"
W zimowej szacie |
2 komentarze
fajne to ciasto
OdpowiedzUsuńI pyszne, polecam serdecznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.