A do tego jest bardzo smaczna i pożywna.
Że dynia to skarbnica witamin i innych doskonałości wspominać chyba nie muszę.
Zaczynamy gotowanie.
Dyniowa zupa z pulpetami z drobiu.
Składniki:
Zupa:
- 500 - 700 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę - u mnie hokkaido, której nie obiera się ze skórki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 700 ml wywaru warzywnego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki oleju
- sól morska do smaku
- 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
Klopsiki:
- 250 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki musztardy
- bułka tarta do obtoczenia klopsików
- olej do smażenia
Przygotowanie klopsików:
- Cebulę obrałam, posiekałam i podsmażyłam na oleju, wystudziłam.
- Do miski włożyłam zmielone mięso z kurczaka, dodałam podsmażona cebulkę, musztardę, zioła, sól i bułkę tartą.
- Całość wymieszałam na jednolitą masę z której wilgotnymi rękoma odrywałam porcję mięsa i robiłam małe kuleczki.
- Kuleczki obtaczałam w bułce tartej i smażyłam na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Osączałam klopsy na ręczniku papierowym.
Przygotowanie zupy:
- Obrałam, posiekałam i podsmażyłam na oleju cebulę, dodałam posiekany czosnek i chwilę smażyłam.
- Dodałam pokrojoną w kostkę dynię, dodałam 200 ml wywaru i dusiłam pod przykryciem 5 minut.
- Potem dolałam resztę wywaru, gotowałam 10 minut aż dynia całkiem zmiękła.
- Dodałam sól do smaku i kurkumę, zagotowałam ponownie a potem zmiksowałam zupę na gładki krem.
- Doprawiłam do smaku jeśli trzeba.
- Podałam z gorącymi klopsikami, posypane żółtym serem i kleksem jogurtu greckiego.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Ratusz miejski w Aleksandrowie Łódzkim |
2 komentarze
Właśnie mam jeszcze jedną dynię i muszę ją zagospodarować:)))więc podpatrzę przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo Reniu, zupa jest pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.