Teraz kochają ten piernik i moi bliscy.
Ma piękny ciemny kolor i korzenny głęboki smak.
Jest niewielki ale pyszny, popróbujcie koniecznie.
Zamiast melasy można użyć miodu ale piernik nie będzie miał głębokiego koloru i trochę inny smak.
Można też użyć miód i melasę pół/pół.
Ja użyłam melasy z granatów, idealna będzie trzcinowa czy buraczana.
Piernik na melasie, idealny na Boże Narodzenie i nie tylko.
Składniki: keksówka 14 x 21 cm
- 145 g mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przypraw korzennych do piernika
- 100 g drobnego cukru do wypieków - dałam trzcinowy nierafinowany
- 1 jajko
- 125 ml mleka
- 60 g masła
- 120 g melasy - dałam z granatów
- cukier puder do posypania - opcjonalnie
Przygotowanie piernika:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W jednej misce wymieszałam mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę.
- Dodałam jajo roztrzepane z mlekiem i cukier, wymieszałam rózgą.
- Masło włożyłam do garnka, wlałam melasę i podgrzewałam aż masło się rozpuściło - nie dłużej aby się nie zagotowało.
- Ciepłą masę wlałam do mąki i wymieszałam do połączenia składników - robiłam to rózgą.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam masę - jest dość płynna.
- Piekłam piernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
- Po tym czasie włożyć patyczek, jeśli jest suchy to ciasto gotowe.
- Wyjęłam, przestudziłam, wyjęłam z formy i dostudziłam na kratce.
- Po całkowitym wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis: "The Australian Women's Weekly"
"Podróże małe i duże"
Konstantynów Łódzki |
6 komentarze
Piernik z miodem najlepszy!
OdpowiedzUsuńTo prawda ale z melasą jest "niebo w gębie", polecam.
UsuńNa pewno był pyszny :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy, dziękuję.
UsuńWygląda na przepyszny:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTaki był Reniu, polecam. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.