Dziś wersja w pucharkach, robi się ją szybko, jest znakomitą alternatywą dla dużej blachy a smakuje obłędnie.
Zróbcie w słoiczkach i zabierzcie do pracy.
No to co? robimy?
Włoski deser w pucharkach - tiramisu.
Składniki: 4 pucharki
- 200 ml zaparzonej kawy
- 50 ml Amaretto
- 2 żółtka
- 50 g ksylitolu
- 1 białko
- 300 g sera mascarpone lub tak jak u mnie serka śmietankowego do smarowania - gęstego
- 150 g długich biszkoptów
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie deseru:
- Jaja wyszorowałam i sparzyłam wrzątkiem - 3 sekundy.
- Żółtka oddzieliłam od białek, jedno z białek ubiłam na sztywną pianę.
- Żółtka włożyłam do miski, dodałam ksylitol, ubiłam do spienienia żółtek.
- Miskę ustawiłam na garnku z gotującą się wodą na małym ogniu i ubijałam żółtka tak długo aż powstał w misce biały puch.
- Zdjęłam z nad pary i wymieszałam delikatnie najpierw z serem a potem z pianą z białek.
- Zaparzyłam kawę a do przestudzonej dodałam Amaretto, wylałam do płaskiego naczynia.
- Jeśli deser ma być dla dzieci, alkohol pomijamy.
- Na dno pucharków włożyłam po łyżce masy, a na niej umieszczałam maczane króciutko w kawie biszkopty.
- Jeśli są za długie to je po prostu łamcie na mniejsze kawałki.
- Na biszkopty porcja masy, znowu maczane w kawie biszkopty i reszta masy.
- Wstawiłam na godzinę do lodówki, potem wyjęłam i posypałam kakaem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Październikowa złota jesień |
2 komentarze
Klasyczny włoski deser, uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńKlasycznie a inaczej, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.