To jest szarlotka idealna, jak spróbujecie ją upiec zrozumiecie co mówię.
Ja mówi lo z Pistachio idealne ciasto podgrzane w piekarniku - nie mikrofali - z kulką lodów waniliowych.
Rozmarzyliście się ze mną? no to teraz do sklepu po kilka gatunków jabłek i pieczemy, jest prosto.
A lo dziękuję za ten przepis.
Ciasto z jabłkami - tarta to czy nie?
Składniki: forma do tarty 30 cm
Masa jabłkowa:
- 1300 g jabłek - 1000 g kwaśnych odmian typu szara reneta, i 300 g słodkiej odmiany typu golden delicious lub jonagold
- 135 g cukru
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 3 łyżki konfitury z płatków róży
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki - 30 ml - śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżki cynamonu
Kruszonka:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub naturalnego ekstraktu
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej tortowej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie jabłek:
- Jabłka obrałam ,wycięłam gniazda nasienne, pokroiłam w kostkę i włożyłam do garnka.
- Rozpróżyłam jabłka pod przykryciem gotując na małym ogniu przez jakieś 10 - 15 minut.
- Potem dodałam cukier, cynamon i gotowałam jeszcze minutę aż cukier się rozpuścił.
Przygotowanie ciasta:
- Miękkie masło zmiksowałam z cukrem i solą.
- Dodałam śmietankę i ponownie zmiksowałam.
- Na koniec dodałam mąkę i szybko zmiksowałam/zagniotłam na zwarte ciasto.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i aby wcisnąć go w rowki formy wystarczy zmoczyć papier gorącą wodą, wykręcić a potem ułożyć w formie.
- Na dno i częściowo boki wyłożyłam ciasto, dociskając do papieru.
- Formę wstawiłam na 2 godziny do lodówki - najlepiej na całą noc.
Przygotowanie kruszonki:
- Miękkie masło zmiksowałam z wanilią i solą, dodałam mąkę i ponownie zmiksowałam do połączenia składników.
- Potem roztarłam jeszcze rękoma aby powstały grudki.
- Miskę z kruszonką wstawiłam do lodówki na 2 godziny - można na całą noc.
Przygotowanie szarlotki:
- Schłodzone ciasto ponakłuwałam widelcem i podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- Potem wyjęłam ciasto z piekarnika i na dnie rozsmarowałam konfiturę z płatków róży a na nią wyłożyłam jabłka, wyrównałam wierzch.
- Na jabłkach rozsypałam kruszonkę, lekko ją dociskając.
- Formę wstawiłam ponownie do piekarnika i piekłam przez 40 - 45 minut.
- Wyjęłam z piekarnika, wystudziłam a potem posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis lo
"Podróże małe i duże"
Krynica Morska |
6 komentarze
Szarlotka najlepszym ciastem na jesienne i zimowe wieczory!
OdpowiedzUsuńTo prawda, polecam i inne szarlotki z bloga.
UsuńTeż tak uważam:))uwielbiam szarlotkę o tej porze roku:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńJak zima to szarlotka, koniecznie.
UsuńWidzę, że nie tylko dla mnie szarlotka to idealne ciasto na zimę :) Pewnie jak zwykle wyjem połowę kruszonki na surowo, ale co tam ;)
OdpowiedzUsuńHa ha ha, zrób więcej aby starczyło do wyjadania. Ja wyjadałam jak byłam mała, teraz i przeszło.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.