Książka ta, to: "Moje rzymskie wakacje" Kristin Harmel.
Zapraszam na przepyszną sałatkę dla zabieganych bo robi się ją szybko i szybko znika, polecam.
Jak pisze autorka książki:
"Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie wczorajszej bułki niż zrobienie z niej świeżej sałatki chlebowej panzanella"Panzanella Kariny - przepis z książki.
Składniki:
- 6 szklanek wczorajszego chleba - porwanego lub pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek w dwóch porcjach
- 4 posiekane ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 szczypty czosnku w proszku
- 5 średnich dojrzałych pomidorów pokrojonych w ósemki
- 12 świeżych liści bazylii
- 1 średnia czerwona cebula
Przygotowanie sałatki:
- Piekarnik rozgrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Czosnek posiekałam.
- Chleb - ja pokroiłam w kostkę przełożyłam do miski, wlałam 1/4 szklanki oliwy, dodałam sól i pieprz i dokładnie wymieszałam.
- Obtoczony oliwą chleb wyłożyłam na blachę, przykrytą papierem do pieczenia.
- Piekłam chleb około 7 - 10 minut, wyjęłam, wystudziłam.
- Resztę oliwy wymieszałam z octem balsamicznym i czosnkiem w proszku.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w krążki najcieniej jak to możliwe.
- W dużej misce wymieszałam pokrojone w ósemki pomidory, podpieczony chleb, porwane listki bazylii, krążki cebuli i sos vinaigrette.
- Sałatkę odstawiłam na 10 minut i ponownie wymieszałam.
- Gotowa do podania.
Smacznego.
Przepis z książki "Moje rzymskie wakacje" Kristin Harmel.
"Podróże małe i duże"
Symbol jesieni - wrześniowy kasztan |
2 komentarze
Na pewno jest chrupiąca, więc już lubie.
OdpowiedzUsuńTo prawda Ewo, chrupiące i aromatyczne, zasmakuje Ci na pewno.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.