Wrzucam co nieco do garnka a potem zajadamy pyszny obiad.
Tak było i dziś, makaron ryżowy dochodzi w 5 minut a krewetki jeszcze szybciej.
Zaczynamy? smażymy?
Makaron ryżowy z jajem, krewetkami po chińsku.
Składniki:
- 4 łyżki oleju ryżowego
- 180 g makaronu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 jaja
- sól morska
- pieprz czarny
- 320 g białych krewetek
- oliwa do smażenia krewetek
- sól niebieska perska do krewetek
- pieprz do krewetek
Przygotowanie dania:
- Krewetki obrałam ,umyłam, osuszyłam.
- Szpinak umyłam, osuszyłam, pokroiłam w paski.
- Czosnek posiekałam, jaja roztrzepałam widelcem, lekko je posoliłam.
- Na patelni rozgrzałam olej ryżowy i podsmażyłam na nim czosnek - minute a potem dodałam szpinak, posoliłam go i pozwoliłam mu zwiędnąć a potem smażyłam aż woda odparowała.
- Wtedy na patelnię wrzuciłam makaron i dusiłam go pod przykryciem aż zmięknął około 5 minut.
- Na drugiej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam na nią krewetki, posoliłam solą perską i posypałam pieprzem i smażyłam około 3 minut.
- Jak makaron był już miękki na patelnię wlałam roztrzepane jaja i szybkim ruchem wymieszałam je z daniem, do ścięcia jaj.
- Na talerzu ułożyłam makaron ze szpinakiem i posypałam krewetkami.
- Posypałam pieprzem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Balków - odnowiony Dwór z pocz. XX wieku |
4 komentarze
Uwielbiam krewetki, a połączenie ich z makaronem ryżowym jest tak oczywiste! Że też wcześniej na to nie wpadłam!
OdpowiedzUsuńNo widzisz, trochę Ci pomogłam!
UsuńPodziwiam Twoje gotowanie.
OdpowiedzUsuńA ja Twoje pisanie Ewa, każdy ma to co kocha i wszyscy się wymieniają swoimi doświadczeniami. Dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.