Te racuszki mogą być znakomitym dodatkiem do mięsa albo można je zajadać z keczupem czy majonezem jak ktoś lubi, są super.
Ziemniaczane racuszki.
Składniki:
- 4 - 5 średnich ziemniaków
- 1 jajo
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki pszennej T 650
- sól morska
- pieprz czarny
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie racuchów ziemniaczanych:
- Obrałam ziemniaki i starłam je na tarce.
- Połowę starłam na tarce jarzynowej a drugą połowę na papkę.
- Dodałam do ziemniaków jajo, dodałam startą na tarce cebulę, sól i pierz i wymieszałam.
- Tłuszcz rozgrzałam i na gorący łyżką wkładałam porcję ciasta i smażyłam aż się pięknie zrumieniły.
- Potem osączałam je na ręczniku papierowym.
- Podałam z keczupem.
Smacznego.
Przepis wg inspiracji Bogdana.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Goślubiu |
2 komentarze
Fajne. Takie placki ziemniaczane z grubo tartymi ziemniakami.
OdpowiedzUsuńNie do końca bo smażysz je na głębokim oleju, smakują raczej jak frytki.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.