Jako lekkie danie obiadowe będzie znakomite po świąteczno - noworocznym objadaniu.
Zachęcam do spróbowania.
Szpinakowy placek z ricottą w cieście francuskim.
Składniki: 4 porcje
- 200 g świeżego szpinaku
- 30 g pestek pini
- 250 g sera ricotta
- 2 duże jaja
- 50 g mielonych migdałów
- 40 g startego parmezanu
- 375 g ciasta francuskiego
- 1 małe jajo do smarowania
Przygotowanie placka:
- Szpinak umyłam, włożyłam do dużego garnka, zalałam wrzątkiem i gotowałam aż cały nie opadł na dno garnka.
- Przelałam go wówczas na sito aby osączył się z nadmiaru wody a jak przestygł odcisnęłam nadmiar wody ręką, pokroiłam.
- Do zimnego szpinaku dodałam jaja i ser i dokładnie wymieszałam.
- Pini podpiekłam na suchej patelni, wystudziłam.
- Do masy ze szpinakiem dodałam starty parmezan, pestki pini i zmielone migdały, jeśli trzeba doprawcie solą.
- Ciasto przekroiłam na dwa prostokąty, jeden włożyłam do blaszki, nałożyłam na niego farsz, zostawiając brzeg 1 - 1,5 cm.
- Jajo roztrzepałam i posmarowałam nim brzegi.
- Nałożyłam drugi placek na wierzch, zlepiłam brzegi, wierzch placka posmarowałam roztrzepanym jajem.
- Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 10 minut, po czym obniżyłam temperaturę do 190 C i piekłam jeszcze 25 - 30 minut.
- Upieczony pozostawiłam na chwilę do przestygnięcia i pokroiłam na kawałki.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Kielecki Rezerwat "Kadzielnia" |
2 komentarze
Czego użyć zamiast sera w wersji wegańskiej?
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam wszystkich i zapraszam na moją stronę terazmoda.pl.
Użyj tofu, pokrusz go do szpinaku, dodaj wędzoną paprykę i odrobinę sosu sojowego. Dziękuję za zaproszenie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.