Będzie idealnym plackiem na imprezy ale i na obiad, więc warto sobie taki upiec, polecam.
Wigilijny placek z kapustą, grzybami i fasolą.
Składniki: użyłam blaszki 23 x 23 cm
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1/4 główki średniej kapusty białej
- garść suszonych grzybów - podgrzybki, maślaki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka suszu z kani - czubajka kania
- 1 łyżka suszu z opieniek
- 50 ml oleju
- 2 łyżki kocanki włoskiej
- 3/4 szklanki ugotowanej fasoli "Piękny Jaś"
Dodatkowo:
- 1 op. ciasta francuskiego - 375 g
- żółtko + 50 ml mleka
Przygotowanie farszu:
- Kapustę białą poszatkowałam, zalałam 3/4 szklanki wody i gotowałam 20 minut aż kapusta zmiękła.
- Kapustę kiszoną - warto kupić taką nie za kwaśną od znajomego pana na targu, wtedy nie trzeba jej płukać, ja swojej nie płukałam - posiekałam i zalałam 1 szklanką wody, gotowałam ok. 40 minut.
- Potem połączyłam obie kapusty, dodałam pokruszone grzyby, wlałam wino, sos sojowy, susz z kani i opieniek i gotowałam na maleńkim ogniu godzinę.
- Potem dodałam olej, kocankę i gotowałam jeszcze 30 minut aż grzyby się rozpadły a kapusta ściemniała.
- Na sam koniec doprawiłam do smaku solą, jeśli trzeba i wsypałam fasolę, wymieszałam.
Przygotowanie placka:
- Ciasto francuskie rozwinęłam i odcięłam 2/3 z całości, ułożyłam w foremce, posmarowałam brzegi roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
- Nałożyłam farszu - jeśli jest go za dużo to zjecie go ze smakiem samego - wyrównałam wierzch i nakryłam pozostałą częścią ciasta, zlepiłam brzegi a na wierzchu nacięłam ciasto aby opary miały się gdzie ulatniać.
- Wierzch placka posmarowałam żółtkiem.
- Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut aż wierzch ładnie się zrumienił.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac Grudzińskich w Poddębicach |
2 komentarze
A to ciacho takie wytrawne:) Widzę że sie pozmieniało u Ciebie, i domena własna... gratuluję!
OdpowiedzUsuńWszystkiego Dobrego w Nowym 2019 Roku
Jak miło że zajrzałaś. Dziękuję za życzenia i również najlepszego w Nowym Roku.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.