Powiem tak: nie jadłam dawno nic tak przepysznego jak to danie.
Smaki i aromaty się przenikają i są tak wyważone że aż nieprawdopodobne.
Pastę tahini jasną można zrobić samemu lub zakupić w sklepie.
Polecam wypróbujcie koniecznie.
Ps. karmelizowana cebula czerwona smakuje obłędnie.
Dynia pieczona wg Yotana Ottolenhgi.
Składniki: 4 porcje
- 1 duża dynia piżmowa ok. 1100 - 1200 g
- 2 czerwone cebule
- 50 ml oliwy
- 3 i 1/2 łyżki jasnej pasty tahini
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 50 g pestek piniowych
- 1 łyżka za'ataru
- 1 łyżka grubo posiekanej natki pietruszki
- sól morska gruboziarnista
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie dania:
- Dynię pokroiłam na kawałki ok. 2 cm x 6 cm.
- Przecisnęłam przez praskę czosnek, a cebulę pokroiłam na ósemki.
- Do miski włożyłam kawałki dyni, ósemki cebuli, dodałam 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu czarnego i wymieszałam dokładnie aby dynia dobrze pokryła się przyprawami.
- Warzywa ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i piekłam w piekarniku nagrzanym do 240 C z opcją grzania góra/dół lub 220 C z termoobiegiem przez 30 minut aż się zrumienią i będą zupełnie miękkie, lekko skarmelizowane.
- Warzywa odstawiłam do przestygnięcia.
- W misce wymieszałam pastę tahini, sok z cytryny, trochę wody - 1 łyżka, zmiażdżony czosnek i 1/2 łyżeczki soli.
- Ucierałam sos aż stał się kremowy i miał konsystencje miodu.
- Można dodać więcej wody jak jest za gęsty lub pasty tahini jak jest za mało sezamowy.
- Na patelnię wlałam resztę oliwy i postawiłam na średnim ogniu, dodałam pestki piniowe i szczyptę soli.
- Prażyłam przez 2 minuty, często mieszając aż pestki stały się złotobrązowe.
- Upieczone warzywa ułożyłam na dużym talerzu, polałam sosem z tahini, posypałam pestkami piniowymi, posiekaną natką pietruszki oraz za'atarem.
- Zajadamy od razu.
Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi.
"Podróże małe i duże"
Ławeczka Tuwima na ul. Piotrkowskiej w Łodzi |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.