Przygotowuje się ją bardzo szybko, jest prosta w wykonaniu.
Podobno obazda choć popularna przez cały rok, najchętniej spożywana jest podczas Oktoberfest, właśnie z preclami.
Miłośnicy sera camembert będą zachwyceni a reszta jak spróbuje to przepadnie i pokocha tę pastę.
Tradycyjnie obazdę podaje się z krążkami czerwonej cebuli i plasterkami rzodkiewki, co nie jest oczywiście konieczne, jedzcie jak pasuje najlepiej.
Bawarska pasta do smarowania - obazda.
Składniki:
- 250 g sera camembert
- 100 g serka śmietankowego do smarowania
- 1 czubata łyżka masła
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie pasty:
- Ser camembert i masło wyjęłam wcześniej z lodówki aby były miękkie.
- Cebulę obrałam i drobniutko posiekałam.
- Teraz potrzebny będzie widelec.
- Użyłam serka śmietankowego Jogo, można śmietankowy Bieluch lub inny marki sklepowej, ważne aby był śietankowy do smarowania, nie topiony.
- Na talerzu rozgniotłam widelcem camembert razem z masłem, dodałam serek śmietankowy, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką.
- Podałam z preclami jak na Oktoberfest.
- Jest przepyszna, spróbujcie sami.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy kościół i dzwonnica w Budzynku |
2 komentarze
Naprawdę coś czego jeszcze nie spotkałam. Nie planowałam ale spróbuję.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, pochwal się czy smakowało.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.