Polecam wszystkim zapracowanym i zmarzniętym.
Pastę curry można kupić lub zrobić samemu.
Tajska zupa z krewetkami.
Składniki:
- 180 g makaronu ryżowego tagliatelle
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 50 g zielonej pasty curry
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200 ml wody
- 4 - 5 świeże trawy cytrynowe
- 1 gałązka mięty polej lub zwykłej
- 500 g krewetek białych
- sól morska
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie zupy kokosowej:
- Krewetki obrałam, umyłam, osuszyłam.
- Makaron włożyłam do miski, zalałam wrzącą wodą, posoliłam i pozostawiłam pod przykryciem na 10 minut, odcedziłam.
- Czosnek obrałam i posiekałam i podsmażyłam na oliwie w garnku, dodałam pastę curry i smażyłam około minuty.
- Teraz wlałam mleczko kokosowe i wodę, dodałam sól i gałązki trawy cytrynowej i mięty polej.
- Gotowałam 5 minut.
- Na koniec dodałam oczyszczone krewetki, gotowałam 5 minut, doprawiłam sokiem z cytryny.
- Na talerz nałożyłam porcje makaronu, zalałam zupą i posypałam posiekaną miętą.
Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
Jesień w Słodkowie - woj. wielkopolskie |
2 komentarze
mmm, uwielbiam takie smaki :) chociaż muszę przyznać, że ja nigdy do swojej zupy nie dodawałam makaronu. Muszę wypróbować ten patent :)
OdpowiedzUsuńWarto oj warto i ten patent wypróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.