Dziś przedstawiam kawę piernikową, pyszną, korzenną, idealną na teraz na okres zimy.
Zachęcam do spróbowania.
Piernikowa kawa.
Składniki:
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki melasy karobowej lub trzcinowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mocnej kawy zaparzonej
- 1 szklanka mleka
- ew. cukier do smaku
- do podania ciasteczka korzenne i śmietana
- Do garnka wlałam kawę, mleko i dodałam przyprawy, zagotowałam.
- Wlałam do szklanki, dodałam śmietanę i pokruszone ciasteczko korzenne, podałam od razu.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Wzgórze Katedralne - Frombork |
6 komentarze
Zachęciłaś i narobiłaś smaczku:)))chętnie przygotuje:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNapisz czy smakowała Reniu?
UsuńCiekawy pomysł na pyszną kawę.
OdpowiedzUsuńMnie tez smakowała i zaciekawiła, warto było.
Usuńczy zamiast melasy można dać cukru trzcinowego? mam już zachomikowane dwa zestawy prezentowe z kawami i muszę coś z nimi zrobić, a melasy niestety nie ma w żadnym sklepie :(
OdpowiedzUsuńChyba coś ze mną nie tak, bo nie rozumiem pytania? co mają prezenty do melasy albo cukru trzcinowego?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.