Kisimy zatem co nam się podoba a potem zajadamy ze smakiem.
Dziś na tapecie kapusta pekińska.
Można kapustę ukisić po koreańsku i zajadać kimchi ale dziś kiszona po polsku.
Pekińska kapusta z przyprawami.
Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- na 1000 ml wody 25 g soli morskiej
- 100 ml wody z kiszonych ogórków
Przygotowanie kiszonki:
- Słój do kiszenia należy dobrać do zakupionej kapusty lub dobrać kapustę przy zakupie do słoja jaki posiadamy w domu.
- Zagotowałam wodę z solą i przyprawami, wystudziłam.
- Kapustę przekroiłam wzdłuż na połówki a potem na ćwiartki, włożyłam na stojąco do słoja.
- Do słoja wrzuciłam obrane ząbki czosnku, liście laurowe a jak solanka wystygła zalałam kapustę.
- Wlałam wodę z ogórków kiszonych.
- Słój zakręciłam ale tak nie do końca aby wydzielający się gaz podczas kiszenia nie rozsadził słoja.
- Odstawiłam słój na blat kuchenny i pozostawiłam na tydzień.
- Po tym czasie zajadałam jako surówka do obiadu i do kanapek i do czego chcecie.
- Idealna na wzmocnienie odporności.
Smacznego.
Inspiracja.
"Podróże małe i duże"
Kościół św. Jana Ewangelisty w Pińczowie |
8 komentarze
Można kombinować z tymi przyprawami :)
OdpowiedzUsuńJasne że tak, wedle gustu i upodobań.
UsuńSmakowała?
OdpowiedzUsuńJasne, pyszności. Dzięki Aniu.
UsuńNie miałam okazji sprawdzić takiej kapusty z przyprawami jeszcze. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPopróbuj koniecznie i napisz jaki efekt? Pozdrawiam.
UsuńWitam,czy próbowała Pani kisić całe główki kapusty pekińskiej ?
OdpowiedzUsuńMyślę że była by świetna do gołąbków
Nie jeszcze nie ale wydaje mi się to bardzo dobrym pomysłem. Muszę znaleźć tylko odpowiednie naczynie. Dzięki za propozycję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.