Zróbcie dużo bo znikają szybko, wielbiciele owoców morza jeszcze więcej hi hi.
Kalmary z grilla w sosie czosnkowym.
Składniki:
- 450 g krążków z kalmarów
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 - 3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- patyczki do szaszłyków
- 150 ml kwaśnej śmietany 10 %
- sól niebieska perska
- pieprz świeżo mielony
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie kalmarów:
- Kalmary umyłam, wysuszyłam.
- Oliwę połączyłam z posiekana natka pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiłam sola i pieprzem.
- Kalmary zalałam marynatą i wstawiłam do lodówki na 20 minut.
- Patyczki do szaszłyków namoczyłam w zimnej wodzie aby potem się nie spaliły.
- Nadziałam kalmary na patyczki i grillowałam po 3 minuty z każdej strony.
- Czosnek do sosu przecisnęłam przez praskę, wymieszałam ze śmietaną, solą i pieprzem.
- Kalmary podałam z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy, drewniany kościółek w Budzynku woj. łódzkie |
2 komentarze
Fajny pomysł, jak dostane takie kalmary, może sobie zrobię.
OdpowiedzUsuńKupisz mrożone w Makro jeśli gdzieś masz je obok.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.