Ziemniaczki tak podane są aromatyczne i smakowite, chrupiąca skórka i kremowe wnętrze a sos pomidorowy nadaje im charakteru.
Przepis rodem z Andaluzji, zapraszam serdecznie.
Ziemniaki z sosem pomidorowym po andaluzyjsku.
Składniki: 4 porcje
- 1000 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 500 g pomidorów
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - opcjonalnie jak ktoś lubi więcej lub mniej
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek do smażenia
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie ziemniaków:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę 2 cm.
- Gotowałam je w osolonej wodzie 3 minuty, odcedziłam i odparowałam.
- Pomidory pokroiłam w kosteczkę, a cebulę obrałam i również pokroiłam w kosteczkę.
- Czosnek pokroiłam w plasterki.
- Na oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek, dodałam paprykę, tymianek i pieprz cayenne, smażyłam kilka minut.
- Dodałam na patelnię posiekane pomidory i koncentrat i gotowałam bez przykrycia do momentu aż sos stał się gęsty - jakieś 20 minut.
- Podczas gotowania dodałam sól i pieprz do smaku.
- Na oliwie podsmażyłam na złoty kolor ziemniaki, ciągle mieszając.
- Ziemniaki przełożyłam na półmisek, polałam sosem i posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis z książki Victorii Twead "U mnie zawsze świeci słońce".
"Podróże małe i duże"
W Andaluzji na kamyku |
2 komentarze
Uwielbiam wszystko co chrupie, a z pikantnością muszę uważać.
OdpowiedzUsuńPikantność jest najlepsza na chory żołądek, leczy, wysusza wrzody ale trzeba przyzwyczaić do tego organizm.
UsuńJa wypijałam na odporność szklankę rano wody z cytryna i łyżeczką pieprzy cayenne i nawet nie czułam ostrości a odporność była znakomita.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.