Powiem szczerze że w książce są same pyszne zupy i wypróbowałam już kilka a jedna smaczniejsza od drugiej.
Wszystkie znajdziecie pod etykietą Zupy z książki "Zupy świata".
Czemu zupa jest królewska nie wiem ale powiem tylko że jest królewska w smaku i aromacie, spróbujcie sami.
Ziemniaczana zupa po królewsku.
Składniki:
- 1500 ml wywaru z mięsa i warzyw - miałam wywar z warzyw i mięsa wieprzowego
- 4 - 5 średnich ziemniaków
- 100 g szynki wędzonej lub innej wędliny
- 2 cebule
- olej lub masło lub smalec do smażenia
- 1 - 2 łyżki mąki
- 2/3 szklanki śmietany kwaśnej 18 %
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 1 pełna łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżka domowej warzywnej bulionetki
Przygotowanie zupy ziemniaczanej po królewsku:
- Przygotowałam wywar z włoszczyzny i kawałka mięsa wieprzowego od schabu.
- Mięso obrałam od kości i posiekałam.
- Obrałam ziemniaki i pokroiłam je w kostkę, zalałam je bulionem i ugotowałam, około 10 minut.
- Szynkę pokroiłam w paseczki.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę, smażyłam na łyżeczce masła i łyżeczce oleju.
- Na patelnię dodałam łyżkę mąki i zasmażyłam razem z cebulę, przełożyłam do garnka z zupą.
- Na patelnie wlałam szklankę wywaru, zagotowałam aby zebrać smak z patelni, wlałam z powrotem do garnka.
- Do garnka wlałam zahartowaną śmietanę, doprawiłam bulionetką, solą i pieprzem, włożyłam szynkę, wsypałam majeranek i curry i gotowałam razem 5 minut.
- Dodałam posiekane mięso.
- Posypałam na talerzu posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębskich "Zupy świata".
"Podróże małe i duże"
Zamek w Bobolicach |
5 komentarze
Pięknie wygląda..i na pewno pysznie samkuje:):)
OdpowiedzUsuńSpokojnych,cudnych Świąt!!!
Jest znakomita, polecam.
UsuńPat i Tobie cudownych świąt.
:):)
UsuńJest pyszna, pozdrawiam Pat.
Usuń:):)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.