Wypróbowałam już kilka przepisów z książki i na żadnym się nie zawiodłam, każda zupa jest pyszna.
Zupa z brukselką jest pyszna, zdrowa i pożywna, zapraszam do gotowania.
Zupa po cystersku z brukselki.
Składniki:
- 1500 ml wywaru z warzyw i kości
- 500 g brukselki
- 4 - 5 średnich ziemniaków
- 8 niedużych cebulek - szalotka lub dymka
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 30 %
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka domowej bulionetki
Przygotowanie zupy:
- Brukselkę oczyściłam, opłukałam, większe okazy przekroiłam na połowę.
- Kapustki włożyłam do garnka, zalałam bulionem i ugotowałam.
- Cebulę - dałam szalotkę, obrałam, pokroiłam w grube krążki, podsmażyłam na oleju, zasypałam mąką i zasmażyłam, zalałam bulionem z pod gotowania brukselki a potem wlałam do garnka z zupą.
- Dodałam także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałam jeszcze 10 minut.
- Śmietanę wymieszałam z koncentratem pomidorowym i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku sola i pieprzem oraz domową bulionetką.
- Na koniec wsypałam tymianek i estragon, wymieszałam.
Smacznego.
Przepis z książki D.i H. Dębscy "Zupy świata".
"Podróże małe i duże"
Do Zamku królewskiego w Łęczycy |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.